Мемориален парк „Гато Шишков“

Проектът за изграждане на Мемориален парк „Гато Шишков“, изработен безвъзмездно от арх. Борислав Кръстев и арх. Влатко Стояновски. Той ще бъде изграден в най – високата точка на село Голема Раковица, в непосредствена близост до църквата „св. Николай Мирликийски“.
След провеждането на две обществени обсъждания и предлагането на два варианта, разработени от опитните ни архитекти, жителите на селото единодушно избраха варианта, който ще Ви представим.
Проектът е разделен на два етапа.
Първият от тях предвижда изграждането на самия паметник и пространството около него, включително изграждането на алеи, осветление, ландшафтни елементи и др.
Вторият етап обхваща изграждането на стъпала от подножието на възвишението към паметника, както и площадки за отдих с пейки и беседки.

  • Първата част от проекта е остойностена на приблизително 25 000лв.
  • Втората част излиза на стойност 20-25 000 лв.

Идейния проект представлява своеобразно стилизиран пламък със вграден в него кръст и в основата барелеф на самия революционер Гато Шишков – участник в подготовката на Априлското въстание и сподвижник на Васил Левски в Софийско, както и паметни плочи на другите участници от тези събития.

TP_GSh_02 TP_GSh_01

Share This: