Salida del sol – съвременният стандарт за живеене

salida_del_sol_logo

map

Представяме ви уникален за България и Балканите проект за комплекс от умни къщи (smart home). Тази тенденция от последното десетилетие към автоматизиране на домовете и офисите сега за първи път ще се приложи в пълния си обем в комплекс от няколко индивидуални жилищни сгради.

Локацията е планинското село Джигурово, разположено непосредствено до известния курортен град Сандански в България. Това е югозападното кътче на страната, сгушено във величествената Пирин планина и граничещо с Гърция и Македония. Този край е изключително атрактивен със своята локация, природа и история.

Разстоянието от село Джигурово до летище „Македония“ в Солун, Гърция е 140 км., до летище „София“, България – 160 км. Разстоянието до границата с Гърция и Македония е 20-25 км., до Средиземно море е 120 км., до Черно море – 480 км. Тези данни показват успешно подбраното от транспортна гледна точка място за изграждане на жилищния комплекс – на до два часа път с автомобил от две от големите летища в региона.

mountain

Вертикалните въздушни течения тук, съвместно с комбинацията на средиземноморско и планинско влиание превръщат това кътче в едно от местата с най-ниско съдържание на алергени – от най-подходящите за лечение на белодробни, асматични и алергични заболявания в Европа. От друга страна множеството минерални извори (над 80 с температура на водата 42-81о) превръщат района в един от балнеологичните центрове на Балканите.

Сандански и околностите са заселени от още от дълбока древност поради описаните по-горе преимущества на природа и местоположение. От II хилядолетие преди Христа до днес това е притегателно място за живот и лечение. По-интересни факти за този район са:

 • една от най-ранните християнски общности в Римската империя, следи от която днес могат да се видят в центъра на града;
 • тук е родното място на тракиеца Спартак, който през I в. пр. Хр. вдига най-голямото робско въстание, разтърсило Римската империя;
 • в непосредствена близост до района е местността „Рупите“, в която избра да живее до края на дните си световно-известната пророчица Ванга.

pic1

Цялата тази онформация обрисува картината на мястото, избрано за изграждане на комплекса „Salida del Sol Sandanski“ – място с интересна история, необикновенна природа и удобна локация. Какво, обаче представлява самия комплекс? Кое го прави така интересен?

„Salida del sol“ от испански означава „изгрев“. Това име изключително подхожда на мястото – слънчев, открит терен с 360о невероятна панорамна гледка. Комлекса е ситуиран източно от град Сандански и се намира по-високо от него в планината. Ето защо „изгрева“ за Сандански минава през разчупения силует на комплекса от къщи.

Самия комплекс се състои от 8 броя индивидуални къщи, малък СПА център, тенис-корт, открит басейн с минерална вода и фитнес за ползване от всички обитатели. Всяка къща е разположена върху собствен парцел между 550 и 800 м2. В най-ниската част на общия терен е предвидена самостоятелна мини-ферма за Еко-храни за живеещите.

pic2pic3

 

pic4pic5

 

Проекта предвижда 7 от къщите да имат сходно планировъчно решение:

 • Два етажа с обща площ около 200 м2, в които са разположени просторна дневна с кухня, 5 спални, 4 тоалетни, техническо помещение;
 • Голяма южна тераса на нивото на дневната, храстово и цветно озеленяване около къщата, паркоместа за автомобили;
 • Възможност за обособяване на полуподземно отворено или затворено ниво за част от къщите, за които терена го позволява;
 

pic6pic7

 

Осмата къща е проектирана с двойно по-голяма площ и парцел от почти 3,5 дка. В този имот е предвидено изграждането на СПА и спортните съоръжения. Замисъла е съоръженията тук да се ползват от всички живеещи в комплекса, с което ще се редуцират общите експлоатационни разходи.

Външния облик на сградите се характеризира с простота на формите, отказ от излишни детайли и динамика на общия силует, който се вписва успешно на фона на планинската доминанта. Двускатния покрив с преобладаващ южен скат е освен препратка към алпийските форми на планинските склонове, а също така има и съществен утилитарен смисъл: необходимост от засенчване от юг, поради високите летни температури; нужда от широкоплощен южен скат, на който да се монтират повече фотоволтаични панели.

Покрива на всяка къща представлява своебразна фотоволтаична централа: около 100 м2 панели, осигуряващи над 50 kW елетроенергия за денонощие. Тук е редно да се отбележи, че Сандански и района са с над 320 слънчеви дни в годината и слънчевата инсолация е неизчерпаем ресурс. Фотоволтаичния покрив ще осигури достатъчно енергия за консумацията на къщата, а остатъчната ще се продава на изгодни цени, спрямо приетата в България директива за „зелена енергия“. Още повече в дните, когато собствениците й отсъстват „умантата къща“ продалжава да заработва пари за тях, произвеждайки и продавайки електроенергия.

Smart home принципа е приложен във всяко ниво на проекта:

 • Автоматизирано управление на произвежданата от покрива енергия;
 • Видеонаблюдение и контрол на достъпа както до всяка отделна сграда, така и за комплекса като цяло. СОТ;
 • Оптимизиране на енергийната консумация на къщата чрез контролиране на подаването към отделни групи консуматори;
 • Автоматичен контрол на отоплителната и климатична системи – според времето за обитаване на къщата и периода на остъствие на хора;
 • Управление на системата от разстояние чрез интернет достъп през компютър, GSM или таблет;

Принципа на умната къща е допълнение към концепцията за ниско енергийно строителство, което е един от основните стълбове за този проект. Защото е неефиктивно да се управлява сграда с високи загуби на електроенергия. Поради това настоящия проект е разработен така, че да отговаря на стандартите за нискоенергийна сграда:

 • Външни ограждащи конструкции, направени с послоен монтаж, в които има 30 см. топлоизолация – минерална вата;
 • Конструкция на сградите – монолитна стоманобетонова до кота 0,00 и сглобяема стоманена – до нивото на покрива. По този начин е възможно стенните конструкции да се изградят с послоен монтаж – гипсофазерни плоскости и мазилка отвън, вътрешен топлоизолационен пласт от минерална вата и вътрешна обшивка от гипсокартон. Подобен детайл на топлоизолация се предвижда за покривната конструкция;
 • Прозоречни отвори и врати – решени с троен стъклопакет и шесткамерен PVC профил. Това ще ограничи до минимум загубите през ограждащите конструкции;
 • Топло и хидроизолация на плочата на кота 0,00 с 15 см. XPS. С това ще се затвори плътната обвивка на сградите, като се избегнат всички възможни термо-мостове и се осигури достатъчна топлоизолация за климатичните условия на района.

Всички изброени параметри вероятно представляват безинтересна информация за нетехнически подготвения читател, но реално описват продукта, който предлагаме – комплекса от „умни къщи“. Но техническите характеристики не могат да специфицират излъчването на това място – град Сандански, терена за строителство, гледката която се разкрива. Всичко описано горе е в процес на реализация, с която техническите параметри на застрояването ще се превърнат в едно цяло с излъчването на прилежащата среда. Това общо цяло вече се изгражда под името „Salida del Sol Sandanski“.

Автор: арх. Борислав Кръстев
Подробности за „Smart home“ – на www.eurobion.biz
Подробна презентация на проекта – на www.talproject.com

Share This: